Hortiplan en HortiMaX in algenteelt

De volgende decennia staan we voor de grote uitdaging om de toenemende wereldbevolking in haar basisbehoeften te voorzien. Microalgen (microscopisch kleine algen) zijn een veelbelovend alternatief voor de productie van biomassa. Ze hebben een hoge voedingswaarde en voor de teelt is geen vruchtbare landbouwgrond of zoetwater vereist. Op 25 september werd een continue fotobioreactor voor de kweek van algen officieel geopend tijdens een studiedag aan de Thomas More Hogeschool. Zowel Hortiplan als HortiMaX leverden daarvoor een deel van de technologie.

Onderzoek naar grootschalige teelt
Huidige technieken om algen op grote schaal te produceren zijn vrij kostbaar. Algen kweken in grote hoeveelheden is een hele uitdaging. Ze hebben zeer specifieke groeiomstandigheden nodig, die gecreëerd worden in een fotobioreactor. Met SUNBUILT, een EFRO-investeringsproject bouwen VITO en de Thomas More hogeschool een gesloten, continue fotobioreactor voor de kweek van algen. Deze productie-eenheid is gekoppeld aan een oogst- en verwerkingseenheid waar men componenten met een hoge toegevoegde waarde uit de biomassa haalt. Met deze nieuwe reactor wordt onderzocht of grootschalige productie tegen een lage prijs mogelijk is.

      
Foto van fotobioreactor, geplaatst in kas van Thomas More hogeschool.

Belang van microalgen
Microalgen zijn microscopisch kleine algen, die hun energie grotendeels halen uit (zon)licht door middel van fotosynthese. Ze produceren ongeveer de helft van de zuurstof op aarde en verbruiken tegelijkertijd het broeikasgas CO2. Daarnaast bevatten ze belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en onverzadigde vetten, en zijn ze een veelbelovende bron van tal van hoogwaardige producten zoals omega-3 vetzuren, antioxidanten, vitaminen, carotenoïden en andere pigmenten. Door hun hoge voedingswaarde bieden ze potentieel als voedingsadditieven voor het humane dieet en veevoeder, in de aquacultuur, in farmaceutische en cosmetische toepassingen. Een bekend voorbeeld van het gebruik van algen is het opkweken van zalm waarbij zoutwater algen de zalm voorziet van omega-3 en vitamine D die ze nodig hebben voor de juiste kleur huid en de roze kleur vlees. Dit is vaak een voorwaarde om in supermarkten te kunnen verkopen.


Foto van zalmkwekerij

Hortiplan en HortiMaX een unieke combinatie
Voor het leveren van de nodige technologie werd een aanbesteding uitgeschreven. Eric Scheers van Hortiplan: “Toen er gepolst werd of Hortiplan interesse had om mee te werken aan het algenproject van de Thomas More hogeschool konden we moeilijk inschatten of we voor een dergelijk project meerwaarde konden betekenen.” Hij vervolgt: “Al bij het eerste gesprek met de projectverantwoordelijken werd ons duidelijk wat voor aanpak zij voor ogen hadden. De opzet van het project bestaat erin om met herkenbare, betaalbare, professionele tuinbouwtechnieken de vier algenreactoren  te automatiseren. Echt een kolfje naar onze hand, zeg maar. Niet voor niets werden de reactoren in een kas ondergebracht.”

“Aangezien men zowel zout- als zoetwateralgen wil kunnen kweken, dienden er enkele aanpassingen te gebeuren in verband met het doseren van de verschillende recepten. Zo moest de EC-meting aangepast  worden om ook met hoge concentraties te kunnen omgaan. Door de goede samenwerking met HortiMax konden we hier echter passend op antwoorden.” Op basis van prijs / prestatie kwamen we als beste leveranciers uit de bus.

           
Foto links: Op-maat-gemaakte FertiMiX unit met speciaal doseerkaneel
Foto rechts: EC-meting met ingebouwde meetomvormer (meetbereik 0 - 30 EC)

 

Minimale aanpassingen
Omdat het Thomas More Instituut zowel zoet- als zoutwater algen wil telen en onderzoeken, kon niet volstaan worden met een standaard oplossing. Zo moeten in de reactor paramaters als Licht (PAR), water temperatuur, de nutriënten ingangen (fertigatie), de pH-waarde, CO2 en luchtinlaat gecontroleerd worden. Voor de voedingsstoffen werd een FertiMiX Custom geleverd. Voor de aansturing en de bediening werd HortiMaX MultiMa / Synopta geleverd. Het geheel werd door Hortiplan geïnstalleerd.

 
Foto van MultiMa / Synopta bediening

Michiel Suurmond, productmanager Water en Voeding bij HortiMaX: “De FertiMiX Custom kent een groter doseerkanaal waarbij zoet- en zoutwater recepten geleverd kunnen worden met één mengbak. Verder kent het apparaat een speciale EC-sensor (met een bereik van 0-30 EC) dat een geïntegreerde transducer heeft met een  4-20 mA signaal. De gemeten waarde wordt getoond door een autonome meting in de MultiMa. Met de totale oplossing zijn eindeloze variaties van recepten mogelijk. Dit hebben we weten te realiseren door een minimum aan veranderingen in vergelijking tot onze standaard modellen voor de tuinbouw. "

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico